Anak Jadi G€land₳ngan Dan Peng€mis Berstatus “Palauh”

Kebanjiran imigran ke Sabah menjurus kepada peningkatan aktiviti-aktiviti meng∈mis serta jumlah gel4ndangan di Sabah. sebagai c0nt0h, daripada jumlah 22 peng∈mis dan gel4ndangan di Tawau tahun ini adalah bukan warganegara Malaysia.

Selain itu, terdapat juga pengemis dan gel4ndangan yang berstatus ‘palauh’ dan tidak mempunyai sebarang d0kumen pengenalan diri. Zulkifli menerangkan bahawa rakyat tempatan yang ditahan kerana mer4yau dan meng€mis untuk hidup, akan dihantar ke Desa Bina Diri (DBD) K0ta Kinabalu untuk diberikan kauns€ling dan latihan kemahiran yang b0leh dimanfaatkan untuk menjana pendapatan sendiri.

Sesetengah rakyat tempatan yang memilih untuk hidup di jalanan kebanyakannya bukan penduduk Sabah, di mana mereka g4gal mendapatkan pekerjaan selepas sampai di Sabah.

Maslah keluarga merupakan s4lah satu fakt0r menyebabkan mereka berhijrah untuk mendapatkan pekerjaan. Tetapi selepas sampai di sini, mereka tidak dapat menyesuaikan diri ataupun g4gal mendapatkan tempat tinggal disebabkan maslah kewangan.

Satu pr0gram iaitu 0utreach H0meless and S0up Kitchen di Pulau Pinang mendapati bahawa kebanyakan gel4ndangan ditinggalkan 0leh keluarga masing-masing.

Peningkatan g0l0ngan gel4ndangan dan peng3mis di bandar-bandar besar menimbulkan mas4lah besar kepada pihak berku4sa tempatan, kerana kehadiran mereka menc€markan imej bandaraya tersebut dan keg4galan untuk menyelesaikan mas4lah itu akan memberikan pandangan neg4tif bahawa kerajaan tidak prihatin mas4lah s0sial.

Maslah ini semakin meru.ncing kerana 0rang awam masih menghulurkan wang kepada peng4mis, malahan sesetengah NG0 mewujudkan dapur makanan percuma untuk diberikan kepada g0l0ngan gel4ndangan. Ini sememangnya satu amalan murni tetapi ia umpama memberi galakan kepada peng3mis dan gel4ndangan.

Rakyat Malaysia sangat pemurah sehinggakan terdapat se0rang lelaki yang dikenali sebagai Elvis di Ip0h, yang meny4mar sebagai ‘G0ld M₳n’, memper0lehi pendapatan di antara RM100 hingga RM200 sehari.

untuk menyara isteri dan dua 0rang anak hanya dengan berdiri dan melakukan pelbagai ₳ksi di depan balang k0s0ng, meminta sedekah dan pulang. Ini dianggap sebagai meng€mis dan dia dit4ngkap di bawah S3ksyen 32 Akta 0rang-0rang Papa.

Zulkiflie merumuskan , sudah banyak yang dilakukan kerajaan dalam usaha menangani i.su peng€mis dan gel4ndangan di negara ini. Bagainamanpun, penguatku4saan undng-undng berterusan harus dilaksanakan bagi mengh₳puskan maslah itu secara keseluruhan.

Sumber: Harian Ekspress

Pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum memberikan sebarang k0men anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua k0men yang ditulis disini.

PERHATIAN: Pihak Admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*