Masih Banyak Sp∈kulasi? Lubang Mist∈ri Mengg∈mparkan Penduduk Kampung Akhirnya Terjawab

KUDAT: Lubang Mist∈ri: Penduduk g∈mpar Penemuan lubang sebesar kira-kira 12 inci sedalam 3.6 meter atau satu kaki ditengah-tengah jalan raya di Jalan Kampung Rampai Marabau disini pada pagi Jumaat bukan hanya mengg∈mparkan penduduk kampung terbabit, tetapi turut menimbulkan persoalan yang belum terjawab sehingga kini.

Menurut saksi, kira kira jam 1.30 pagi tadi, beliau terk∈jut dengan cahaya kil4t memancar dari tanah kebetulan cuaca hujan renyai renyai. Dan keesokan paginya beliau dapati lubang ( seperti dalam gambar) ditempat kejadian.

Lubang Mist∈ri

Ketua P0lis Daerah Kudat Superintendan Douglas Nyeging Taong berkata pihaknya mendapat maklumat berkenaan seawal jam 8 pagi sebelum melakukan pemeriksaan di lokasi dengan kadar segera.

“Hasil temubual dengan seorang penduduk kampung mendapati beliau melihat cahaya terang seperti kesan letupan mercun kira-kira jam 2 pagi sebelum mendapati ada garisan putih seperti kesan asap di udara.

“Penduduk terbabit bagaimanapun tidak pasti sama ada cahaya berkenaan keluar dari dalam tanah ataupun di udara,” katanya semasa dihubungi pada Jumaat.

Katanya, penduduk kampung mendakwa wujudnya lubang di kawasan terbabit dengan kedalaman yang belum diketahui. “Sebaik dilihat secara teliti tiada sebarang kesan l3tupan atau k0rekan berdekatan lubang terbabit dan dinding tanah pada lubang itu adalah sangat halus seperti digerudi.

“Dasar tanah pada lubang berkenaan dipercayai berlumpur berikutan kesan basah pada hujung kayu penanda yang diletakkan di dalam lubang terbabit,” katanya.

Kesan l3tupan atau k0rekan berdekatan lubang terbabit dan dinding tanah pada lubang itu adalah sangat halus seperti digerudi D0uglas berkata, pihaknya akan menutup sebahagian daripada kawasan jalan menggunakan kon berikutan l0kasi terbabit adalah antara laluan utama yang digunakan oleh penduduk kampung.

Pihaknya juga sudah memaklumkan kejadian itu kepada pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) dan pihak Geologi untuk mengenalpasti apa sebenarnya yang berlaku.

“Saya juga menasihatkan penduduk kampung serta orang ramai agar tidak terpedaya dengan khabar angin yang mengatakan terdapatnya barangan berharga di dalam lubang ini.

“Perkara ini juga boleh membahayakan orang ramai yang berkemungkinan akan meng0rek lubang terbabit secara senyap sehingga boleh menc3derakan diri sendiri termasuk tertimbus di dalam lubang berkenaan,” katanya.

Sementara itu Pakar Ge0l0gi Universiti Malaysia Sabah (UMS) Pr0f Dr Felix T0ngkul semasa dihubungi berkata lubang itu dipercayai terhasil akibat hent4man kil4t.

“Keadaan lubang yang dihasilkan agak unik dan jika dilihat secara terperinci keadaan ini pernah berlaku di kawasan lain termasuk di Wichita Kansas.

“Asap yang dilihat oleh penduduk kampung itu berkemungkinan kesan daripada hent4man kil4t dengan cas elektrik tinggi dan lubang ini se0lah-olah dig3rudi oleh kil4t,” katanya.

Tambahnya, kesan hent4man kil4t pada permukaan bumi adalah perkara biasa tetapi apa yang menarik dalam kejadian ini adalah kesan hent4man kil4t pada permukaan bumi yang unik dan ianya kejadian pertama yang dikesan setakat ini tambahan pula ada saksi yang melihat kejadian itu.

Menurutnya, lubang ini boleh dijadikan sebagai warisan alam malangnya ianya berada di tengah jalan raya.

Mereka cuba menggunakan kayu utk mengukur kedalaman tetapi tidak dpt dijangkau. Berbagai teori termasuklah satu benda hidup keluar dr dalam atau benda buatan manusia kerana keadaan lubang yg luarbiasa.

Adakah UF0, atau satu senjata lama Perang Dunia kedua…tetapi semua itu hanya andaian orang ramai. Yang pasti, para pakar ge0l0gi boleh menjawabnya.

sumber: sarawakvc

Pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum memberikan sebarang k0men anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua k0men yang ditulis disini.

PERHATIAN: Pihak Admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*