Meninggl Dunia Ketika Mandi Guna Sh0wer He₳ter, Juru Elektrik Ini K0ngsi Cara Guna Dengan Selamat

Sebelum ini ada se0rang gitaris professi0nal, yang lebih dikenali sebagai Eddy telah pun meninggl dunia kerana dipercayai akibat terkena renj4tan elektrik berpunca daripada alat pemanas air.

Laporan mengatakan Eddy membantu kakaknya yang terkena renj4tan ketika memandikan anaknya dan pada ketika itu, Eddy datang untuk membantu. Namun, kedua-dua mereka meninggl dunia, tetapi anak saudaranya selamat dan dibawa ke h0spital.

“Si4satan awal mendapati m4ngsa wanita itu sedang memandikan anaknya sebelum t1ba-t1ba terkena renj4tan elektrik.

“Adik lelakinya yang kebetulan berada di rumah terdengar j3ritan m4ngsa meminta t0l0ng lalu bergegas ke bilik air untuk membantu, namun turut terkena renjatan elektrik,” katanya.

Beliau berkata, renj₳tan elektrik dalam kejadian itu dipercayai daripada alat pemanas.”

Menerusi sebuah perk0ngsian yang telah dibuat oleh seorang pengguna Faceb00k yang dikenali sebagai Ejan Infection yang juga merupakan juru elektrik, dia turut menjelaskan bahawa bah₳yanya jika mandi menggunakan sh0wer he₳ter.

Berk0ngsi pengalamannya, Ejan menjelaskan bahawa dia hanya menggunakan sh0wer he₳ter jika di pagi hari berlaku hujan lebat. Kalau cuaca 0kay, biasanya dia akan switch 0ff dan mandi seperti biasa. Sebagai se0rang juru elektrik, dia mengakui bahawa betapa bah₳yanya barangan el3ktrik tersebut.

Ejan turut memberikan tips sekiranya k0rang mahu menggunakan sh0wer he₳ter, pastikan test terlebih dahulu butt0n tersebut. Buka air dahulu dan tekan butt0n tersebut, lihat sama ada berlaku trip atau 0ff itu dikira selamat untuk digunakan.

Jika berlaku lit₳r pint₳s, dia akan 0ff sendiri atau bila ada renj4tan elektrik, tanda-tanda awal terus tekan butt0n itu segera. Ia merupakan butt0n emerg3ncy.

Diingatkan lagi, jangan sesekali membeli membeli barangan elektrik yang tidak ada SIRIM, terutamanya yang membuat pembelian secara 0nline seperti membeli di sh0pee atau mana-mana barangan dari China. Pilih yang ada warranty, kalau r0sak pihak mereka akan ganti.

Apa-apa pun, selepas ini sekiranya k0rang mahu menggunakan sh0wer he₳ter ini, berh₳ti-ha₳ilah ketika menggunakannya. Kita tidak mahu kejadian yang tidak diingini berlaku lagi.

Sumber: Ejan Infection

Pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum memberikan sebarang k0men anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua k0men yang ditulis disini.

PERHATIAN: Pihak Admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*