Bumbung Rumah Pula B0c0r, “Bila Hujan Dan Angin Kencang Saya P€luk Ayah, Ibu Pula Dah Tinggalkan Kami””

Walaupun kadang-kadang kita rasa macam kita susah dan kekurangan tapi sebenarnya masih ada lagi yang susah dari kita. Rasa Tersentuh bila baca kisah 3 beranak ini. Dah la isteri pula tinggalkan suami dan anak-anak.

Marang: Melihat keadaan sebuah rumah usang hampir runtuh dan tanpa bekalan elektrik dan air, tiada siapa yang menyangka ia menjadi ‘syurga’ untuk berteduh buat tiga beranak.

Rumah pusaka dengan sebahagian lantai hampir reput itu kini didiami Suhaimi Muhammad, 41, bersama dua anaknya, M0hammad Sirhan Zakwan, 10 dan M0hammad Siraj Zulfar, 8, sejak Mei lalu.

Suhami mendakwa ditinggalkan bersama dua anaknya selepas isterinya mel4rikan diri ketika bekerja sebagai buruh di Pasir Gudang, J0h0r Baharu sejak lima tahun lalu.

Katanya, dia terpaksa pulang ke kampung dan menyewa sebuah rumah untuk meneruskan kehidupan bersama dua anaknya.

“Disebabkan tidak mampu membayar sewa rumah selepas tidak dapat bekerja berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 sejak Mac lalu, saya mengambil keputusan tinggal di rumah arwah datuk mulai Mei lalu.

“Walaupun mempunyai tanah sendiri, tetapi saya tidak mampu membina rumah sendiri berikutan fakt0r kewangan,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Padang Terik, di sini, hari ini.

Menurutnya, ketika hujan lebat, dia dan anak-anak akan berpindah ke kawasan yang tidak b0c0r, selain memeluk mereka jika angin kencang serta ribut.

“Walaupun lantai reput, dinding dimakan anai-anai dan berlubang, bumbung pula banyak b0c0r, saya tidak mampu untuk baiki kerana tiada sumber kewangan, bantuan makanan pun pihak sek0lah bantu,” katanya.

Suhaimi mengakui terpaksa mandi, mencuci pakaian dan mendapatkan bekalan air untuk minum serta memasak daripada alur di kaki bukit yang terletak kira-kira dua kil0meter dari rumahnya, manakala pada sebelah malam rumahnya hanya diterangi cahaya bulan dan lilin.

Sementara itu, Ketua Badan Pimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia negeri, Datuk Razali Idris berkata, pihaknya bersedia menanggung k0s sewa rumah selama enam bulan untuk Suhaimi dan dua anaknya.

Selain itu, katanya, pihaknya juga bersetuju menanggung k0s bayaran upah kepada tukang rumah untuk menyiapkan kediaman Suhaimi.

“Siasatan awal mendapati kerajaan negeri sudah meluluskan peruntukan untuk pembinaan kediaman Suhaimi di atas tanah miliknya.

“Bagaimanapun, kita bersetuju menanggung k0s upah tukang rumah agar Suhaimi dan dua anaknya dapat berpindah segera kediaman baharunya,” katanya.

Razali turut menyampaikan bantuan tablet bagi memudahkan dua anak Suhaimi mengikuti pengajian melalui Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

Sumber : Harian Metr0

Pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum memberikan sebarang k0men anda disini. Pihak SINAR BAYU juga tidak mampu untuk memantau kesemua k0men yang ditulis disini.

Segala k0men adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sementara itu, anda b0leh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah
ini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*