Subhanallah, ₳rwah Benjy Khatam Al Quran, Habiskan Masa Buat Amal Ibadah Dalam Penj₳ra, Ellie M0h0n D0akan ₳rwah

Subhanallah ₳rwah Benjy Khatam Al Quran, Habiskan Masa Buat Amal Ibadah Dalam Penj₳ra

Pelak0n dan pengarah, Ellie Suriaty 0mar sed1h tidak dapat menghulur lebih bntuan kepada Allahyrham Benjy bagi mengubati peny4kit asma kr0nik yang dihidapi.

Ellie berkata, dia amat bersdih atas pemerg1an teman baiknya itu, namun reda Allah lebih menyayanginya.

Arwh Benjy beritahu saya keadaannya b4tuk hingga keluar d4rah. Jadi, saya mengirimkan sedikit bntuan kewangan setiap bulan, cuma saya tidak dapat membantu sejak kebelakangan ini.

“Ini kerana saya tidak mempunyai banyak ‘j0b’ sejak pndemik C0V-19 menuIar, tahun lalu.

“Saya sdih, apatah lagi, memikirkannya arwh akan disem4di di Medan, Ind0nesia sekiranya mninggaI dunia. Mendengar berita pemerg1annya membuatkan hati saya sangat s3dih.

“Arwh menghubungi saya, memoh0n kem₳afan dan minta halaIkan segala-galanya, minggu lepas. Saya tidak sangka itu petanda arwh akan pergi,” katanya.

Allahyrh₳m Benjy atau nama sebenarnya, Khaeryll Benjamin Ibrahim, 43, menghmbuskan nfas terakhir ak1bat ser4ngan asma di H0spital R0yal Prima, Medan, jam 11 pagi tadi.

Akt0r yang pernah diangkat sebagai PeIak0n Lelaki Terbaik, Anugerah Skrin TV3 pada 2002 itu kini sedang menjalani hkuman selama 11 tahun, tiga bulan di Pnjara Tanjung Gusta atas kesaI₳han memiliki d4dah sejak 2017.

Ellie berkata, dia sudah berjanji dengan arwh. Jika dibebaskan, dia akan menjemputnya di Medan untuk dibawa pulang ke Malaysia.

“Arwh seperti adik saya. Bagaimana saya menyayangi arwh ibunya, begitu juga sayang saya pada arwh. Arwh ibunya banyak membantu membentuk saya dalam menghidupkan karakter lak0nan.

“Besar harapan saya melihat arwh memulakan kehidupan baharu apabila dibebaskan. Saya juga mahu arwh membuat kemunculan semula dalam industri lak0nan, namun, hasrat saya tidak kesampaian,” katanya.

Pelak0n filem “S0alnya Siapa dan Penanggal” itu berkata, arwh juga menganggapnya seperti pengganti arwh ibunya.

“Ketika ramai rakan menjauhkan diri, saya tetap bersamanya. Arwh jenis setia dalam perhubungan dan persahabatan. Saya tidak mahu menilai kesiIapan silamnya, tetapi saya tahu, arwh sangat bijak dan berbakat,” katanya.

K0ngsi Ellie, arwah selalu menghubunginya, berk0ngsi luahan dan menyatakan kerinduan kepada keluarga.

“Arwh menghubungi saya jika mahu meminta bntuan membiayai perub4tan di h0spital, memandangkan k0s sangat tinggi jika membabitkan bnduan dari luar negara.

“Jujurnya, peny4kit asma arwh memang truk. Sebelum ini, arwh mahu membeli ‘inh₳ler’ untuk peny4kitnya, jadi saya membantunya.

“Saya menasihatinya menjaga diri agar tidak terkena jngkitan C0V-19. Selain itu, kami merancang membuat kelas lak0nan apabila arwh bebas nanti. Saya mahu mengembalikan keyakinannya meneruskan kehidupan dan lak0nan,” katanya.

Katanya, dia juga sentiasa memberikan kata semangat untuk terus bersabar memandangkan arwh masih ada temp0h tujuh tahun lagi.

“Memang bunyinya agak lama, tetapi saya selalu katakan, ini adalah masanya untuk buat amal ibadah.

“Alhamdulillah, arwh banyak berubah dan menghabiskan masa mendekatkan diri dengan Allah SWT. Arwh beritahu sudah khatam al-Quran, bers0lat, berpuasa dan sebagainya,” katanya.

Ellie mengharapkan, 0rang ramai dapat mend0akan kesejahteraan arwh Benjy dan segala urusan pengbumi₳n di Medan berjalan dengan lancar.

Kali terakhir Ellie dan arwh Benjy bekerjasama menerusi telefilem “N0da Setitik Ar4k” siaran Astr0 Ria pada 2015.

M0ral daripada kehidupan kita adalah:
Ini lah yang Dikatakan ,Jangan Nilai Di Awal Hidup Sese0rang..Kerana Kita Tidak Mengetahui Bagaimana Pengakhirannya.

Sumber: media

Pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum memberikan sebarang k0men anda disini. Pihak SINAR BAYU juga tidak mampu untuk memantau kesemua k0men yang ditulis disini. Segala k0men adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sementara itu, anda b0leh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*