ʙᴀʜᴀʏᴀ! Bayi 8 Bulan Termakan ꜱᴇʀᴘɪʜᴀɴ ʙᴇꜱɪ ᴅᴀᴡᴀɪ Penapis Ketika Makan Bubur Nasi

ʙᴀʜᴀʏᴀ! Bayi 8 Bulan Termakan ꜱᴇʀᴘɪʜᴀɴ ʙᴇꜱɪ ᴅᴀᴡᴀɪ Penapis Ketika Makan Bubur Nasi..Lihat bagaimana ini boleh berlaku.

ꜱᴇꜱɪᴀᴘᴀ ꜱᴀʜᴀᴊᴀ ʙᴏʟᴇʜ ᴍᴇɴᴇʟᴀɴ ꜱᴇʙᴀʀᴀɴɢ ᴏʙᴊᴇᴋ ᴀꜱɪɴɢ. ᴅᴀʟᴀᴍ ᴋᴇʙᴀɴʏᴀᴋᴀɴ ᴋᴇꜱ, ꜱᴀʟᴜʀᴀɴ ᴘᴇɴᴄᴇʀɴᴀᴀɴ ᴀᴋᴀɴ ᴍᴇᴍᴘʀᴏꜱᴇꜱ ᴏʙᴊᴇᴋ ʏᴀɴɢ ᴅɪᴛᴇʟᴀɴ ᴅᴀɴ ᴀᴋᴀɴ ᴅɪᴋᴇʟᴜᴀʀᴋᴀɴ ᴅᴀʀɪ ʙᴀᴅᴀɴ ꜱᴇᴄᴀʀᴀ ꜱᴇᴍᴜʟᴀ ᴊᴀᴅɪ.

ᴅᴀʟᴀᴍ ꜱᴇꜱᴇᴛᴇɴɢᴀʜ ᴋᴇꜱ, ᴏʙᴊᴇᴋ ᴛᴇʀꜱᴇʙᴜᴛ ʙᴇʀᴋᴇᴍᴜɴɢᴋɪɴᴀɴ ᴛᴇʀꜱᴀɴɢᴋᴜᴛ ᴀᴛᴀᴜ ʙᴏʟᴇʜ ᴍᴇɴʏᴇʙᴀʙᴋᴀɴ ᴋᴇᴄᴇᴅᴇʀᴀᴀɴ ᴀᴘᴀʙɪʟᴀ ꜱᴀʟᴜʀᴀɴ ᴅᴀʟᴀᴍ ʙᴀᴅᴀɴ.

ᴊɪᴋᴀ ɪɴɪ ʙᴇʀʟᴀᴋᴜ, ᴀɴᴅᴀ ᴘᴇʀʟᴜ ʙᴇʀᴊᴜᴍᴘᴀ ᴅᴏᴋᴛᴏʀ ᴜɴᴛᴜᴋ ᴍᴇɴᴅᴀᴘᴀᴛᴋᴀɴ ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ. ᴘᴇᴍʙᴇᴅᴀʜᴀɴ ᴍᴜɴɢᴋɪɴ ᴅɪᴘᴇʀʟᴜᴋᴀɴ ʙᴇʀɢᴀɴᴛᴜɴɢ ᴋᴇᴘᴀᴅᴀ ᴋᴇᴀᴅᴀᴀɴ.

ʙɪʟᴀ ᴀᴅᴀ ᴀɴᴀᴋ ᴋᴇᴄɪʟ ɴɪ ᴍᴀᴛᴀ ɪʙᴜ ᴀʏᴀʜ ᴋᴇɴᴀ ꜱᴇɴᴛɪᴀꜱᴀ ᴘᴇᴋᴀ. ᴋᴀᴅᴀɴɢ ʙɪʟᴀ ꜱᴇꜱᴜᴀᴛᴜ ᴘᴇʀᴋᴀʀᴀ ɴᴀᴋ ʙᴇʀʟᴀᴋᴜ ꜱᴇᴋᴇᴊᴀᴘ ᴊᴇ. ᴛᴀᴋ ꜱᴇᴍᴇꜱᴛɪɴʏᴀ ᴅᴀʀɪ ᴀɴᴀᴋ ᴊᴇ ᴛᴇᴛᴀᴘɪ ᴋɪᴛᴀ ᴘᴜɴ ᴀᴅᴀ ᴍᴀꜱᴀɴʏᴀ ᴛᴇʀʟᴇᴘᴀꜱ ᴘᴀɴᴅᴀɴɢ.

Seperti yang tular di media s0sial, bayi 8 bulan ᴛᴇʀꜱᴇᴅᴀᴋ penapis dawai apabila ibunya tidak perasan ada ꜱᴇʀᴘɪʜᴀɴ ʙᴇꜱɪ ᴅᴀᴡᴀɪ dalam bubur anaknya.

Sebelum ni kita selalu dengar berita dawai k0k0t dalam makanan 0rang dewasa namun kali ini berlaku pula dalam makanan bayi kerana ᴋᴇᴄᴜᴀɪᴀɴ ibu ketika menyediakan makanan anak.

Buat ibu-ibu semua, t0l0nglah ʙᴇʀʜᴀᴛɪ-ʜᴀᴛɪ. Sebaiknya janganlah pakai penapis macam ini atau apa saja peralatan yang ada dawai dalam penyediaan makanan anak.

Sekiranya rasa nak lumatkan lagi, kisar je bubur tu bagi betul-betul halus. Selepas tu sebelum nak suapkan makanan pada anak, t0l0ng perhatikan dahulu. Bayi tak tahu apa. Yang mereka nampak hanya makanan itu sahaja.

Ingatlah dalam apa sahaja yang kita lakukan, bila ada anak kecil ni kena lebih extra penjagaan. Begitu juga bila anak menyusu.

Tetap kena perhatikan untuk mengelak kejadian ᴛᴇʀꜱᴇᴅᴀᴋ susu. Ini pun antara kes yang selalu berlaku dalam kalangan bayi.

Sumber: Nurasykin Ali

Pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum memberikan sebarang k0men anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua k0men yang ditulis disini.

PERHATIAN: Pihak Admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*