TERKINI: Hanya Individu Lengkap Suntikan Vaksin Dibenar “dine-in”, Dan Ini Syaratnya

PUTRAJAYA – [DIKEMAS KINI] Individu lengkap d0s sunti.kan va.ksin C0v-19 di negeri Fasa Satu Pelan Pemulihan Negara (PPN) kini dibenarkan menikmati hidangan di restoran dan kedai makan mulai es0k (Jumaat).

Perdana Menteri sementara, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kebenaran itu merupakan antara kemudahan tambahan sekt0r s0sial dan ek0n0mi yang diputuskan dalam mesyuarat Sidang Khas Majlis Kesela.matan Negara (MKN), pada Khamis.

“Saya ingin menyarankan kepada pengusaha-pengusaha premis kedai makan supaya menyediakan lebih banyak ruang tempat makan di bahagian luar premis bagi pengudaraan lebih baik,” katanya.

Menurutnya, risik0 penyebaran v1rus C0v-19 adalah jauh lebih tinggi dalam premis berbanding di luar.

“Pemilik premis perlu pastikan pelanggan yang memasuki premis untuk dine-in mesti menunjukkan sijil digital vaksi.nasi C0v-19,” katanya.

Beliau berkata, ibu bapa yang membawa anak berusia 17 tahun ke bawah untuk dine-in perlu memastikan pr0sedur 0perasi standard (S0P) dipatuhi.

Muhyiddin berkata, aktiviti sukan, rekreasi dan riadah tanpa sentuhan fizikal dan bukan aktivi juga dibenarkan bagi bagi negeri-negeri Fasa Satu PPN.

“Ia terpakai dalam daerah yang sama sahaja,” katanya.

Menurutnya, aktiviti sukan dan rekreasi dibenar dengan mematuhi penjarakan fizikal dan dilakukan di kawasan terbuka termasuk separa terbuka mulai 6 pagi sehingga 10 malam.

“Aktiviti dibenarkan adalah seperti j0gging, senaman, taichi, berbasikal, skateb0arding, memancing, ekuestrian, memanah, mendaki, tenis dan badminton perse0rangan g0lf, permotoran dan seumpamanya,” katanya.

Beliau berkata, 0perasi bilik persalinan atau bilik mandi di premis club h0use adalah kekal tidak dibenarkan.

“Ini bagi mengelakkan perkumpulan selepas bersukan dan mengurangkan risik0 jangk1tan.

Aktiviti yang dibenarkan juga termasuk perkelahan dan perkhemahan dengan penyertaan anak-anak berusia 17 tahun dan ke bawah adalah dibenarkan,” katanya.

Tambah beliau, Sidang Khas MKN juga bersetuju memberikan kemudahan tambahan dalam sekt0r perdagangan dan pengedaran bagi Fasa Satu PPN dan seterusnya antaranya, 0perasi pasar malam dan pasar minggu dibenarkan.

“Pihak penguat kuasa yang berkenaan serta pemilik premis perlu memastikan pelanggan mesti menunjukkan sijil digital vaks1nasi C0v-19 bagi membuktikan individu tersebut telah menerima vaks1nasi lengkap,” katanya.

Pada 8 dan 15 0g0s lalu, kerajaan mengumumkan beberapa kemudahan s0sial dan ek0n0mi dinikmati 0leh individu lengkap d0s sunt1kan vaks1n C0v-19.

Berlaku Di Sabah.

Berkuat Kuasa Serta-Merta sejak 13 Ogos, Hanya Individu Lengkap Vak.sin Boleh Masuk Pasar Raya & Dine-In Di Sabah.


Gambar Hiasan

Kerajaan Sabah memutuskan untuk memperketatkan semula syarat kemasukan ke premis perniagaan dan rest0ran berkuat kuasa serta-merta.

Berkuat kuasa hari ini, hanya individu yang lengkap divak.sin sahaja dibenarkan masuk ke pasar raya dan dine-in di restoran berkuat kuasa, termasuk pekerja di premis berkaitan.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Seri Panglima Masidi Manjun berkata, berdasarkan pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang baharu, hanya pelanggan dan pekerja yang telah lengkap divak.sin dan berstatus risik0 rendah C0v-19 melalui aplikasi MySeja.htera dibenarkan memasuki pasar raya mahupun rest0ran.

Sementara itu, aktiviti rentas daerah di Sabah masih belum dibenarkan tapi, pergerakan pasangan jarak jauh dan ibu bapa yang ingin berjumpa anak berumur di bawah 18 tahun dibenarkan.

Namun, aktiviti merentas daerah dalam negeri Sabah membabitkan pasarangan jarak jauh dan ibu bapa itu perlu mendapat kebenaran PDRM.

Mengenai S0P pelanc0ngan pula, 0perasi h0tel dan penginapan dibenarkan bagi pelanggan dalam daerah yang sama dengan syarat pelanggan dan pekerja h0tel atau inap desa telah lengkap divaks1n.

“Bagaimanapun ketika ini, destinasi dan tapak pelanc0ngan termasuk di kawasan luar bandar masih tidak dibenarkan ber0perasi.

“Tetapi, aktiviti pelanc0ngan yang melibatkan gelembung perjalanan dibenarkan dengan syarat pengusaha pelanc0ngan dan pekerja h0tel atau inap desa telah lengkap divaks1n dan mendapat kelulusan Jawatankuasa Pengurusan C0v-19 negeri Sabah,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Bagi aktiviti keagamaan di masjid dan surau juga dibenarkan mengikut ketetapan pihak berkuasa agama negeri. Upacara akad nikah di pejabat agama terhad lapan 0rang dan acara penge.bumian terhad kepada 12 0rang.

Menurutnya, aktiviti dan upacara di rumah ibadat bukan Islam dibenarkan tertakluk kepada ketetapan pihak berkuasa negeri.

Kerajaan negeri turut melanjutkan 0perasi pasar awam dan pasar harian sehingga 6 petang, berbanding 3 petang sebelum ini. Pasar tamu dan pasar malam masih tidak dibenarkan.


Masidi Manjun

Kel0nggaran dan langkah memperketatkan S0P di Sabah ini sejajar dengan pengumuman Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai beberapa kelonggaran diberikan terhadap individu lengkap div4ksin.

Hari ini Sabah mencatatkan 2,052 kes p0sitif dengan 28 kema.tian dan satu klust3r baharu. Ia merupakan k3s tertinggi dan kema.tian terbanyak yang dilap0rkan setakat ini.

Tambahan 2,052 kes p0sitif itu menjadikan kumul4tif k3s di Sabah sebanyak 100,031 kes dan kumulatif k3s sembuh sebanyak 85,337 0rang.

sumber:– BorneoToday, SH

Pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum memberikan sebarang k0men anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua k0men yang ditulis disini.

PERHATIAN: Pihak Admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*